Forsiden    Smykker    Andet kirkesølv     Restaurering af kalke    Værkstedet

Lyngs Kirkes kalk har for mange år siden været til reparation på et for os ukendt værksted. Noget var mislykkedes og kalken havde mistet sin fine gamle cuppa som var blevet udskifte med en ny og ikke særligt fikst cuppa. Den gamle lueforgyldning var "kogt" op og  meget ødelagt. Der var forsøgt et sætte ny bund på, det var gået ikke så godt.  Den gamle cuppa havde en kraftig lueforgyldning som blev slebet af, og guldet blev raffineret så det kunne anvender til en ny lueforgyldning. Nodus og skaft var skæv i forhold til hinanden og nodus var vendt på hovedet.
Vi fik frie hænder til restaurering af  kalken. Kalken blev skildt fuldstændigt ad, og lueforgyldning blev raffineret så det kunne anvendes igen.  
 

 

Cuppa med den "opkogte" lueforgyldning og den ødelagte bund. 
Hvorfor kaserer man ikke bare en gammel cuppa?. Det gør man ikke da der meget ofte er en meget fin gravering om for eksempel giveren, et våbenskjold eller anden graveret dekoration. Når sådan gamle udtryk er ført op til vores tid vil det være urimmeligt ikke bringe disse videre til vores efterkommer, når det nu i de fleste tilfælde er muligt. 
 

 

Kalken med den "nye cuppa"

 

 

Kalken med den originale cuppa og ny lueforgyldning. Færdig restaureret.

 

       Dorthe og Ebbe Hjorth,  Guld-og sølvsmedie,  Ydbyvej 47,  Gettrup,  7760 Hurup Thy. 

Tlf. 9795-6121   hjorth-thy@c.dk